Ο επιτυχημένος ντετέκτιβ – ιδιωτικός ερευνητής

Ο ντετέκτιβ – ιδιωτικός ερευνητής είναι ένα παλιό επάγγελμα με μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας κι ακόμη μεγαλύτερη άνθηση σήμερα εξαιτίας των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών που ζούμε. Στις μέρες μας όπως είναι φυσικό δε χρησιμοποιούμε στις έρευνες μας μεγεθυντικό φακό, ούτε καπαρντίνες και κιάλια όπως «Σέρλοκ Χολμς» ή σε πιο απλή έκδοση ο αστυνόμος Μπέκας. Αν o επιτυχημένος ντετέκτιβ – ιδιωτικός ερευνητής ενδιαφερθεί πραγματικά μελετήσει σε βάθος και ασχοληθεί «Ψυχή τε και σώματι» με την υπόθεση που του έχει ανατεθεί, θα οδηγηθεί σε ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η μεθοδικότητα και η σχετική γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας γιατί έχει να διαχειριστεί τον ανθρώπινο πόνο. Επίσης υπάρχει άμεση συνεργασία με αστυνομικούς και δικηγόρους γιατί τα όρια του νόμου στην ιδιωτική έρευνα -επίλυση μυστηρίων- δεν είναι απόλυτα σαφή και ξεκαθαρισμένα. Για να το καταλάβουμε καλύτερα ας πάρουμε το παράδειγμα της παρακολούθησης υπόπτων και της παρατήρησης. Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση απαγορεύεται λόγω διασφάλισης προσωπικών δεδομένων σε αντίθεση με την παρατήρηση που είναι καθόλα νόμιμη.

Η ιδιωτική έρευνα στηρίζεται στη σχολαστική παρατήρηση, στη γρήγορη ανάλυση των δεδομένων, στη δημιουργική σκέψη, στην ικανότητα αναλυτικής σκέψης και στην τεκμηριωμένη έρευνα. ‘Ένας επαγγελματίας ντετέκτιβ επιβάλλεται να διακρίνει και την πιο «ασήμαντη» λεπτομέρεια, γιατί πολλές φορές έχει αποδειχθεί το κλειδί της υποθέσεως.

Ένα σημαντικό κομμάτι, ίσως το σημαντικότερο για έναν επιτυχημένος ντετέκτιβ – ιδιωτικός ερευνητής, είναι η καθοδήγηση, ο επαγγελματισμός, η καλή συνεργασία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον πελάτη – εντολέα. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους συνεννόηση, εμπιστοσύνη, διακριτικότητα, ασφάλεια και εχεμύθεια, δημιουργώντας «τη δυναμική της ομάδας», αυτή τη μαγική αόρατη διεργασία που μπορεί να μετακινήσει γη και ουρανό!

Ο ιδιωτικός ερευνητής – ντετέκτιβ οφείλει να αντιλαμβάνεται το ρόλο του σαν μία ευκαιρία για συνεχή βελτίωση κι όχι σαν κάτι που έχει αποδεχτεί ως στατική ιδιότητα και δεδομένο.

Και σίγουρα ο ρόλος του δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με την απιστία, τρίτο πρόσωπο και εξωσυζυγική σχέση, αλλά να του αποδοθεί το κύρος και η σοβαρότητα που δίνουν στον ιδιωτικό ερευνητή οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού.